Dispozitive hardware si drivere

Experienta utilizatorilor in folosirea calculatoarelor depinde foarte mult de functionarea dispozitivelor instalate in calculator si a perifericelor atasate de acesta (imprimanta, mouse, monitor, tastatura etc.).

Pentru aceasta trebuie sa ne asiguram ca pe calculator sunt instalate cele mai bune drivere disponibile.

Driverul este un software care asigura functionarea unui dispozitiv hardware. Cu alte cuvinte, un driver permite sistemului de operare sa recunoasca dispozitivul instalat in calculator si sa comunice cu acesta (de exemplu, un driver de placa de retea permite sistemului de operare sa recunoasca dispozitivul si sa-l utilizeze pentru accesarea unei retele, fie ea interna – intranet sau externa – internet).


Nu intotdeauna cel mai bun driver este si cel mai nou. Trebuie sa verificam ca avem cea mai noua versiune de driver, pe care o putem downloada de pe site-ul producatorului dispozitivului sau de pe site-ul Microsoft, Windows Update. Inainte de a implementa un driver, trebuie sa verificam ca acesta este compatibil cu dispozitivul hardware din calculatorul nostru.

Pentru administrarea dispozitivelor hardware si a driverelor pentru acestea folosim consola Device Manager.

Sistemele de operare Windows pot utiliza dispozitivele hardware numai dupa ce acestea au fost instalate. Unele dispozitive sunt Plug and Play (PnP), adica driverele pentru acestea sunt instalate automat, dar si pentru acestea trebuie sa facem actualizari si instalari pe masura ce apar versiuni mai noi de drivere lansate de producatorii de hardware.

Daca un driver nu se instaleaza automat, adica dispozitivul hardware nu este PnP, atunci va trebui sa facem o instalare manuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>